Повідомлення telegram каналу - @bdisknu

Логотип телеграм спільноти - Спецслужби 2022-02-11

Спецслужби

Кількість підписників:
1937
Фото:
1170 
Відео:
21 
Посилання:
894 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Бюро досліджень історії спеціальних служб https://bdis.org.ua/ Чат: @bdisKNU_chat Зв'язок: @bdisAskBot

Канал Спецслужби - @bdisknu - №1541

Памʼятаєте про смерть співробітника ГУР МО та учасника переговорів у Гомелі Кірєєва Дениса Борисовича? Ми писали про це тут.
The Wall Street Journal знайшло додаткову інформацію про його біографію та роль на початку повномасштабного вторгнення РФ.
Кірєєв, якого СБУ називала зрадником, напередодні вторгнення РФ попередив ГУР МО про план Москви захопити Київ. За словами генерала Кирила Буданова, Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла ЗСУ успішно захистити столицю в лютому 2022 року.
За словами Буданова, Кірєєв розвивав зв'язки з європейськими розвідувальними службами, а також із російськими військовими та урядовцями. Він також погодився представляти Київ на ранніх переговорах про припинення вогню між РФ і Україною. За словами одного з друзів, Кірєєву "подобалося грати роль агента 007".
Кірєєв все життя перебував на перетині сфер російського та українського бізнесу та безпеки, тому привернув увагу Буданова. Коли навесні 2021 року Росія почала накопичувати війська на кордоні з Україною, Буданов викликав Кірєєва до штабу ГУР й попросив його використати свої зв'язки, щоб проникнути до російської військової розвідки. Банкір їздив із Харкова до РФ і потім доповідав Буданову.
Восени 2021 року Кірєєв почав передавати інформацію про можливе вторгнення і початок планування операції в Москві. Вдень 23 лютого Кірєєв передав Буданову нові розвідувальні дані: Путін щойно віддав наказ про вторгнення рано вранці. Кірєєв зазначив головну точку удару по столиці (аеропорт "Антонов").
Оскільки Кірєєв був знайомий з двома членами російської делегації, Буданов запропонував йому взяти участь у переговорах – і той погодився. Після цього на Кірєєва був здійснений напад у Києві. За словами Буданова, у ніч перед другими переговорами в Білорусі Кірєєву зателефонували з офісу начальника контррозвідки СБУ Олександра Поклада.
Кірєєв приїхав на київський залізничний вокзал разом зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки для поїздки до Білорусі. Група поїхала в центр Києва і зупинилася біля Софійського собору. Під'їхало кілька мікроавтобусів з агентами СБУ, які наказали співробітникам військової розвідки та охоронцям Кірєєва скласти зброю. Кірєєва відвели до мікроавтобуса. Приблизно через 90 хвилин агенти військової розвідки були викликані на місце, де вони знайшли тіло Кірєєва з кульовим отвором у потилиці.
Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Дениса Кірєєва посмертно медаллю за "винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки". Після цього у липні було усунено з посади голову СБУ Баканова та генералів відомства.
——————————
Підписатись

3100
23-01-19 09:31