Повідомлення telegram каналу - @basilsorbet

Логотип телеграм спільноти - 🌱Базиліковий Сорбет🌱 2024-07-14

🌱Базиліковий Сорбет🌱

Кількість підписників:
833
Фото:
150 
Відео:
Посилання:
55 
Категорія:
Їжа та кулінарія
Опис:
Пишу про їжу - пристрасно, необ'єктивно і на основі власних уподобань.

Канал 🌱Базиліковий Сорбет🌱 - @basilsorbet - №276

Грибна юшка
Купила вчора білих грибів, а значить - буде густа, пахуча й дуже грибна юшка, справжнє осіннє вариво. Готуєш її і почуваєшся трохи відьмою 🧙‍♀️

Нам треба: 500 г шапочок грибів (у мене печериці, гливи, шимеджі й білі), 2 л насиченого грибного бульйону, 1 середня цибулина, 1 середня морквина, 1 шматочок (~ 30-40 г) кореню селери, 1 велика картоплина, 2 зубчики часнику, 2 смужки бекону, 2 ст.л. вершкового масла, 1,5 ст.л. борошна, 50 мл хересу, 1 ст.л. соняшникової олії, сіль, чорний перець.
Для грибного бульйону: 2,5 л води, ніжки грибів, 10-15 г сушених білих грибів, 1 невелика цибулина, 0,5 морквини, шматочок кореня селери, лавровий лист, гілочка розмарину (не обов'язково)
Грибний бульйон: сушені білі гриби замочити на 20 хв, промити, покласти в каструлю разом з ніжками свіжих грибів. Цибулю, моркву й селеру порізати великими шматками й обсмажити до підпалин. Додати до грибів, залити водою й варити близько години після закипання. Наприкінці додати лавровий лист і гілочку розмарину, проварити 10 хв, процідити бульйон.
Готуємо юшку:
1. Обсмажуємо гриби.
Шапочки грибів ріжемо невеликими шматками й обсмажуємо до темно-золотистих підпалин на сухій, добре розігрітій сковорідці. Якщо є велика сковорідка - супер, а як ні - краще посмажити в кілька підходів невеликими порціями, щоб гриби саме обсмажилися, а не пустили сік й не тушкувалися в ньому.
2. Робимо овочеву засмажку й підготовлюємо картоплю.
Бекон ріжемо навпіл повздовж, а потім нарізаємо тонесенькою соломкою. Цибулю, моркву й селеру ріжемо дрібним кубиком, картоплину - невеликими шматочками. На холодну сковорідку кладемо бекон, додаємо ложку олії і висмажуємо його на середньому вогні. Коли він стане хрустким і потемніє, додаємо цибулю, смажимо, помішуючи, до м'якості. Туди ж додаємо моркву й селеру, обсмажуємо 5-7 хв, вичавлюємо туди часник, перемішуємо, тримаємо пів хвилинки, прибираємо зі сковорідки.
3. Робимо соус-загущувач.
(цей крок можна пропустити, тоді юшка буде прозорішою й більш бульйонною за консистенцією, але на смак це критично не вплине)
На сковорідку кладемо вершкове масло, даємо розтопитися, додаємо борошно й обсмажуємо, постійно помішуючи, до червонуватого кольору. Вливаємо херес (обережно, бо буде хмара пари), активно помішуючи масу, й одразу додаємо 2-3 черпаки бульйону, продовжуючи мішати. Має вийти щось типу рідкого соусу. Тримаємо його на вогні 3-4 хв, проціджуємо крізь сито, щоб не було грудочок. Це наш загущувач, який зробить юшку тілистішою, додасть у неї майже непомітні, але такі доречні аромати хересу й вершкового масла.
Збираємо юшку: в каструлю кладемо картоплю і овочеву засмажку з беконом, заливаємо бульйоном, доводимо до кипіння й варимо до готовності картоплі. Коли вона майже готова, додаємо гриби й проварюємо ще 5 хв після закипання. Додаємо наш соус-загущувач, сіль, перець, доводимо до смаку. Готово!
До грибної юшки добре пасує підсушений хлібчик з зеленим або часниковим маслом і сіллю.
Смачного 🤗
(і гляньте фоточки в коментарях, ну краса ж!!)
482
24-10-28 13:54