Повідомлення telegram каналу - @basilsorbet

Логотип телеграм спільноти - 🌱Базиліковий Сорбет🌱 2024-07-14

🌱Базиліковий Сорбет🌱

Кількість підписників:
833
Фото:
150 
Відео:
Посилання:
55 
Категорія:
Їжа та кулінарія
Опис:
Пишу про їжу - пристрасно, необ'єктивно і на основі власних уподобань.

Канал 🌱Базиліковий Сорбет🌱 - @basilsorbet - №273

Минув місяць, як я печу хлібчик на заквасці - саме час розповісти вам про всі пройоби, з яких я вже зібрала бінго (але впевнена - це не кінець) 😅
Я роками мріяла пекти хлібчик і тягнула з цим, а коли врешті наважилася - одразу пірнула з кручі вниз головою. Почитати про борошно? Про вологість тіста? Про температурні режими? Шлях для слабаків. Не святі горшки ліплять, сказала вона - і наліпила 😆
Свіже борошно
Краєм ока я бачила інфу про те, що біле пшеничне борошно має бути хоча б двомісячної давності. Але Сільпо привезли свіжесеньке, пару тижнів як змелене, і я подумала - ну борошно і борошно, ну яка різниця 🙄
ВЕЛИЧЕЗНА
Тісто майже текло крізь пальці. Скільки б я його не місила, скільки б не складала й вистоювала. І от 11 ночі, на столі калюжка тіста, з якої неможливо сформувати хлібинку і поряд я в стані "закопать його чи викинуть". Трохи поплакала, багато поматюкалася й згадала, що в мене ж є формочка для кексів. Втрачати було нічого, й тісто перетекло в неї. Спікся дуже непоганий формовий хлібчик 😌
Кілька днів тому я пекла хліб зі "старого" борошна і о боги, це небо і земля! Пропорції ті самі, а тісто густе, еластичне, його легко вимісити й воно таке слухняне! 🥺
Температура
То надто тепло й тісто переброджує. То надто холодно й воно взагалі не росте. 😤🤯 Найкраще впіймати баланс мені вдалося, коли я поставила тісто в духовку з увімкненою лампочкою.
На ніч я ставлю тісто ферментуватися в холодильник. Перші кілька разів вранці я діставала звідти якусь сумну хлібинку, яка не те що не росла, а навпаки, осідала (часом досить сильно). І тільки через пару тижнів я здогадалася перевірити температуру в холодильнику 🤦‍♀️ Чи то його через відключення так попаяло, чи він завжди так холодив, але навіть на найтеплішій полиці було +3. Підняла температуру - й на ранок отримала ідеальну гарнючу хлібинку.
Закваска не на піку
Ці мені заквасочні піки... 😒 передивляєшся купу фото й відео, шукаєш ті складочки на поверхні, порівнюєш розміри й прозорість бульбашок... і все одно провтикаєш! Я що нетерпляча, а що боялася, аби закваска не перестояла, тож пару разів вмісила її в тісто до того, як вона досягла свого піку й була недостатньо сильною. В поєднанні з низькою температурою на кухні й у холодильнику це дало мені в результаті дуже невдалий хліб з дивним запахом. 🥲
Опіки
Моє улюблене. Обпектися парою, притулитися пальцем до розпеченого чавунка 🥲 Знадобився місяць сичання й матюків, щоб я врешті замовила собі пекарські рукавиці 🙈
Але попри всі ці невдачі, дійсно поганий хліб у мене вийшов всього один раз. Зараз, коли я вже задовольнила свого внутрішнього хлібного неофіта, настав час таки почитати теорію, бо дуже не люблю робити щось наосліп і вчитися на помилках.
Якщо ви печете хлібчик - не смійтеся з мене 😤 а несіть поради в коментарі! 🤗
753
24-10-02 10:18