"Джеймс Вебб" показав зіткнення галактик. Воно світить яскравіше за трильйон Сонць

З двох галактик народжується одна, більш яскрава.

Галактики постійно стикаються і зливаються. Навіть наш Чумацький шлях одного разу зіллється з Андромедою (щоправда, ми цього вже не застанемо). Незважаючи на масштабні руйнування, видовище це приголомшливе. Яскравий у всіх сенсах приклад показав телескоп "Джеймс Вебб".

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
"Джеймс Вебб" показав зіткнення галактик. Воно світить яскравіше за трильйон Сонць

На фото - Arp 220, нова інфрачервона ультраяскрава галактика, отримана внаслідок зіткнення двох спіральних галактик. Процес почався близько 700 мільйонів років тому і триває досі. Наразі її світність перевершує світність Сонця більш ніж у трильйон разів (це тисяча мільярдів). Для порівняння: світність Чумацького шляху відповідає приблизно 10 мільярдам сонячної.

Arp 220 розташований приблизно за 250 мільйонів світлових років від Землі. На фото з телескопа видно щільні нитки газу, включно з порівняно невеликим регіоном на 5000 світлових років, де розташовано близько 200 зоряних кластерів. В одному цьому регіоні газу приблизно стільки ж, скільки у всій нашій галактиці. Більш ранні дослідження виявили там залишки понад сотні наднових зірок, причому всі в невеликій зоні близько 500 світлових років у поперечнику.

Вчені вважають, що подальше вивчення Arp 220 дасть їм змогу дізнатися більше про еволюцію галактик.

2023-04-20 10:30:54