Як подивитися буфер обміну Windows 10 і Windows 11

Усе, що потрібно знати про корисну функцію для більш продуктивної роботи.

Що таке журнал буфера обміну

Стандартний буфер, який усі звикли використовувати через контекстне меню "Скопіювати" і "Вставити" або через поєднання Ctrl + C, Ctrl + V, має лише одну "комірку пам'яті". Чого буває дуже мало. Починаючи з Windows 10 Microsoft впровадила журнал буфера обміну, який вміє запам'ятовувати до 25 елементів. Копіювати і вставляти при цьому можна текст, посилання, зображення та інший контент.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Як подивитися буфер обміну Windows 10 і Windows 11

Як увімкнути журнал буфера обміну Windows 10 і Windows 11

За замовчуванням функція неактивна. Її можна активувати таким чином.

Утримуючи клавішу Win (із символом "віконця"), натисніть V на клавіатурі. Ви побачите пропозицію увімкнути журнал буфера обміну за допомогою відповідної кнопки.

Якщо при натисканні Win + V нічого не відбувається, то активувати функцію можна в налаштуваннях. Для цього зробіть правий клік по меню "Пуск" і виберіть "Параметри". Далі в розділі "Система" → "Буфер обміну" увімкніть тумблер як на скріншоті вище.

Як переглянути буфери обміну Windows 10 і Windows 11

Після ввімкнення система почне зберігати все, що ви копіюєте або вирізаєте, в буфері обміну.

Для перегляду журналу натисніть Win + V. На екрані відобразиться плаваюче віконце зі списком збережених елементів, яке можна перемістити в зручне місце. Запам'ятати поєднання легко - як звичайна вставка, тільки замість Ctrl використовується клавіша Win.

Як вставити кудись скопійований елемент

Для вставки елемента в документ або, наприклад, у рядок пошуку достатньо клікнути по потрібному тексту, посиланню або зображенню в списку, після чого буфер автоматично закриється. Крім цього можна використовувати стрілки клавіатури для навігації і Enter для вставки.

Як закріпити потрібний елемент

Якщо вам часто доводиться вставляти однакові дані на кшталт реквізитів, посилань або номерів телефонів, можна закріпити їх у буфері, щоб вони завжди були під рукою.

Для цього просто клікніть по значку голки навпроти потрібного елемента.

Як очистити журнал буфера обміну

Як згадувалося вище, у пам'яті буфера всього 25 комірок. При їх заповненні під час запису нових елементів найстаріші стираються.

Кожну з них можна видалити окремо, клікнувши на три крапки в списку і вибравши значок кошика. Для звільнення місця в усьому буфері використовується кнопка "Очистити все".

При цьому буфер автоматично очищається після перезавантаження і вимкнення комп'ютера. З пам'яті зникають усі елементи, крім закріплених.

2023-04-07 10:31:00