NASA випустило інтерактивну карту Марса

На ній можна розглянути всі кратери і височини.

NASA запустило новий інтерактивний інструмент, який дає змогу розглянути Марс у найдрібніших деталях і переміщатися між цікавими точками на поверхні одним кліком миші. Не вистачає тільки звучної назви: Global CTX Mosaic of Mars запам'ятати не дуже просто.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
NASA випустило інтерактивну карту Марса

Карту склали на основі 110 тисяч зображень, зроблених камерою Context Camera (CTX) міжпланетної станції Mars Reconnaissance Orbiter. Кожен піксель покриває близько 25 м² поверхні Червоної планети. Це зображення Марса має найвищу роздільну здатність із коли-небудь створених: у ньому 5,7 трильйона пікселів. Якщо роздрукувати це у вигляді картинки, можна покрити цілий американський стадіон Роуз Боул місткістю 92,5 тисячі осіб. Для порівняння: московський "Олімпійський" вміщує до 35 тисяч глядачів.

Створення цієї "мозаїки" з окремих зображень вимагало десятки тисяч годин копіткої роботи протягом 6 років. Вона вийшла настільки точною, що тільки за час бета-тестування перевірку пройшли 120 наукових робіт, які посилаються на цю карту. При цьому вона досить проста, щоб її могли використовувати не тільки вчені, а й звичайні ентузіасти без особливих знань.

Керівник проєкту Джей Діксон зазначив, що хотів створити наочний інструмент, яким зможуть користуватися і школярі, і його 78-річна мати.

У результаті вийшов сайт із картою Марса, якою можна переміщатися за допомогою миші або клавіш клавіатури, або перемикаючись за запропонованими точками інтересу, включно з місцями розміщення роверів Perseverance, Curiosity, Spirit і Opportunity.

Сайт дає змогу зберегти будь-яку локацію в закладки, а також дізнатися точну широту і довготу конкретної точки. Вимірювання відстаней теж доступне.

Global CTX Mosaic of Mars→

2023-04-06 10:30:51