Телескоп "Хаббл" виявив три галактики, які ось-ось зіткнуться

Їхнє злиття може пояснити походження надяскравих галактик.

Космічний телескоп "Хаббл" зробив новий знімок, на якому видно зближення трьох галактик у сузір'ї Волопас. Їхня траєкторія руху неминуче призведе до зіткнення і злиття, пише Space. Хоча подібне відбувається досить часто, цей випадок є рідкісним, оскільки кожна з трьох галактик наразі перебуває в процесі народження нових зірок.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Телескоп "Хаббл" виявив три галактики, які ось-ось зіткнуться

Галактики знаходяться на відстані всього 50 000 світлових років одна від одної. Хоча це може здатися величезною відстанню, з космічної точки зору це дуже близько. Для порівняння: Андромеда, найближча до Чумацького Шляху галактика, перебуває від неї на відстані понад 2,4-2,7 мільйона світлових років (їхнє злиття прогнозується тільки через 4 мільярди років).

Форми всіх трьох галактик уже спотворені, видно нитки газу і пилу, що з'єднують їх, вони випромінюють велику кількість світла - все вказує на зіткнення, що наближається, кажуть учені.

Цей знімок космічного телескопа "Габбл" є частиною дослідження походження найбільших і наймасивніших зоряних систем у Всесвіті, які астрономи називають "найяскравішими галактиками скупчення" (BCG). Злиття SDSSCGB 10189 може призвести до народження однієї з них. Вчені розраховують, що це проллє світло на загадку їхнього формування.

2023-02-23 23:03:44