Дослідження: навіть одне тренування на місяць може знизити ризик розвитку деменції

Це підтвердили підсумки 30-річного дослідження.

Згідно з багаторічним дослідженням Університетського коледжу Лондона (MRC Unit for Lifelong Health and Aging), навіть невеликий обсяг фізичної активності знижує ризик розвитку деменції. І для цього необов'язково займатися спортом усе життя.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Дослідження: навіть одне тренування на місяць може знизити ризик розвитку деменції

Давно доведено, що фізична активність покращує роботу мозку в старості. Однак науці не було відомо, скільки саме і з якого віку потрібно починати тренування, щоб вони позитивно позначалися на когнітивних функціях у зрілому віці. Тепер є відповідь і на це питання.

У рамках дослідження, результати якого опубліковані в журналі Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, вчені протягом 30 років відстежували фізичну активність майже 1500 осіб, а у віці 69 років перевірили їхній когнітивний стан, вербальну пам'ять і швидкість обробки інформації. Найкращі показники передбачувано виявилися в тих, хто займався спортом.

Але несподіваним виявився той факт, що навіть ті учасники, які починали тренування тільки в 50-60 років, у 70 демонстрували кращі показники, ніж пенсіонери, які взагалі не займалися спортом. І при цьому виявилося, що багато часу витрачати на спортзал зовсім не обов'язково. Достатньо навіть одного тренування на місяць. Але підтримання фізичної активності протягом усього життя - найоптимальніший варіант, підсумовують учені.

Іншими словами, починати займатися спортом ніколи не пізно. Це в будь-якому віці інвестиції у своє здоров'я.

2023-02-23 23:02:49