Учені довели, що дівчатка дорослішають швидше за хлопчиків

Блиснути інтелектом вони теж можуть раніше.

Вчені з Національного інституту вивчення наркотичної залежності в Бетесді (США) виявили відмінності в розвитку мозку хлопчиків і дівчаток. Як виявилося, жіноча нервова система прогресує швидше. Результати дослідження опубліковані в журналі JAMA Network Open.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Учені довели, що дівчатка дорослішають швидше за хлопчиків

Це було перше дослідження в царині вікових змін структури мозку, в рамках якого американські нейрофізіологи спостерігали за перебігом розвитку одразу 8,9 тисячі дітей віком від 10 років і старше. Їх регулярно обстежували за допомогою магнітно-резонансного томографа (МРТ) і фіксували зміни в нервовій системі. Таким чином було виявлено статеві відмінності в характері нейронних зв'язків.

Результати підтвердили популярну думку, що дівчатка дорослішають швидше. У них справді раніше починає з'являтися вища щільність зв'язків між нейронами в центральній нервовій системі, які відповідають за роботу мозку в "режимі сну". Тобто, запускають розумовий процес, коли людина не діє. Це також впливає і на рівень інтелектуального розвитку дітей.

Вчені вважають, що відмінності закладаються ще на етапі розвитку плода в утробі матері й зумовлені еволюційними причинами.

Отримані результати можна буде використовувати для виявлення та відстеження у підлітків різних відхилень у пізнанні та поведінці. Вони також корисні при вивченні психіатричних і неврологічних розладів у дітей, додали вчені.

2023-02-23 23:00:41