Логотип телеграм спільноти - Bitcoin, інвестування, гроші - Лінивий CRYPTO інвестор
Підписуйся на канал Frontend Shinobi, щоб отримувати найсвіжіші техніки, поради та інструменти для веб-розробників. Хочеш бути в тренді? Хочеш створювати стильні сайти та веб-додатки? Тоді тобі точно сюди!
Логотип телеграм спільноти - ББС Небесна Кара 54 ОМБр
Офіційний канал Батальйону Безпілотних Систем Небесна Кара, 54 ОМБр Наше гасло: "Зло - має бути покарано! Ворог - має бути знищений!" Приєднуйтесь до нас, підримуйте нас! Більше донатів - більше контенту! Дякуємо! Зворотній зв'язок: [email protected]
Логотип телеграм спільноти - Сергій Притула
Посилання на канал: https://t.me/serhiyprytula Мій фейсбук - https://www.facebook.com/serhiyprytula/ Інстаграм - https://www.instagram.com/siriy_ua/ Youtube - https://www.youtube.com/prytula БАЗА МОНО - https://base.monobank.ua/89gMbvnkrTu7sR
Логотип телеграм спільноти - STERNENKO
Допомога ЗСУ https://www.sternenkofund.org/donate 🫶🏻Фонд @sternenkofund ❗️Нікому не пишу, не прошу гроші, поповнити рахунок чи щось купити. Усі збори на армію публічні. Російська мова у коментах заборонена.

Дослідження: скільки м'яса можна з'їсти за тиждень без шкоди для здоров'я та екології

Для любителів яловичини і баранини погані новини.

Щоб зберегти здоров'я і водночас знизити навантаження на навколишнє середовище, зовсім не обов'язково повністю відмовлятися від м'яса. Вчені з Данського технічного університету розрахували оптимальну норму - 255 грамів курятини або свинини на тиждень. Такий обсяг дає змогу дотриматися балансу між користю для організму і мінімальною шкодою для планети.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Дослідження: скільки м

255 грамів курятини - це приблизно дві курячі грудки. Але для більшості жителів Європи і США такий раціон потребуватиме серйозних змін: за даними за 2021 рік, вони їли в 6-10 разів більше м'яса. Водночас яловичина і баранина, як з'ясували дослідники, зовсім не вписуються в рамки сталого харчування - через високий рівень викидів парникових газів і значну шкоду екосистемам.

Вчені провели великий аналіз, щоб поєднати два підходи: вони врахували 32 ключові критерії здорового харчування і низку екологічних обмежень, пов'язаних зі стійким використанням ресурсів. На основі цих даних було побудовано модель, що визначає безпечне тижневе споживання різних продуктів.

Хороша новина в тому, що повна відмова від продуктів тваринного походження не обов'язкова. Розумні порції сиру, риби, яєць, курятини і свинини цілком припустимі - якщо інша частина раціону залишається збалансованою і не перевантажує екологічні системи.

Проте автори підкреслюють: модель більше орієнтована на країни з високим рівнем доходу і не охоплює розмаїття культурних і соціальних чинників харчування. Крім того, екологічне навантаження від продуктів може змінюватися з часом - залежно від технологій і методів виробництва.

Щоб рекомендації стали по-справжньому універсальними, необхідно враховувати доступність продуктів, рівень життя і традиції харчування. Але вже зараз дослідження дає чіткий орієнтир: можна їсти м'ясо і залишатися здоровим - головне, не переборщувати і дбайливо ставитися до ресурсів планети.

2025-04-24 08:31:02