До Марса за 2 місяці: почалася розробка двигуна для прискорення міжпланетних перельотів

Місії до інших планет перестануть займати довгі роки.

Однією з основних перешкод для польотів людини до Марса є час, який необхідний на виконання таких місій за наявних зараз технологій. Політ до Червоної планети і назад зайняв би близько двох років. Пілотовані місії такої тривалості ще не виконувалися, тому є питання до того, як люди зможуть переносити такі тривалі експедиції: фізично і психологічно. Крім того, за такого тривалого перельоту зростає ризик отримати сильне радіаційне опромінення. Особливо в разі потрапляння в зону викиду корональної маси Сонця.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
До Марса за 2 місяці: почалася розробка двигуна для прискорення міжпланетних перельотів

Позбавити від багатьох проблем експедицію могло б прискорення перельоту. А для цього потрібні двигуни, що використовують нові технології. Над такими працює компанія Howe Industries. Серед інших стартапів вона звернула на себе увагу тим, що залучила інвестиції з боку NASA. В агентстві всерйоз зацікавилися проєктом цієї фірми.

Вона пропонує створити плазмову імпульсну ракету (PPR). У Howe Industries вважають, що таку систему можна реалізувати за сучасного рівня розвитку технологій. Вона дасть змогу поєднати два критично важливих для космічних двигунів компоненти: високу тягу (до 100 000 Н) і високий питомий імпульс (до 5000 секунд).

Концепція передбачає, що така ракета зможе розігнати корабель з екіпажем і навіть із масивною системою радіаційного захисту до 160 тисяч км|год. Утім, у такому разі постає питання ефективного гальмування, коли корабель наблизиться до Марса. Це завдання, а також інші конструкційні та енергетичні питання Howe Industries має вирішити за підтримки NASA.

Поки що агентство вкладається в проєкт обережно. Виділено 725 тисяч доларів для надання концепції в загальних рисах із опрацюванням критично важливих елементів. Фінансування PPR ведеться за програмою підтримки інноваційних просунутих концепцій (NIAC), яка призначена для оцінки експертами NASA сторонніх ідей, що виглядають на перший погляд фантастично, але мають певний шанс на реалізацію.

Самі автори ідеї визнають, що навіть після проходження перших стадій дослідження проєкту знадобиться приблизно 20 років до запуску реальної місії. Але при впровадженні технології плазмових імпульсних двигунів такої потужності відкриються абсолютно нові можливості в космічних польотах. І відправлення місій навіть до околиць Сонячної системи стане простішим завданням.

2024-07-12 10:30:31