У Єгипті знайшли 33 гробниці з незвичайними муміями

Дослідники вивчають причини їхньої загибелі.

Спільна єгипетсько-італійська археологічна експедиція виявила 33 гробниці біля некрополя на захід від Асуана в Єгипті. Попередні дослідження засвідчили, що поховання, багато з яких є сімейними, відносяться до грецького і римського періоду.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
У Єгипті знайшли 33 гробниці з незвичайними муміями

Відкриття важливе для розуміння того, в яких умовах проживали предки в цей час у цьому районі. У деяких гробницях збереглися і частини мумій, і залишки похоронних предметів, що може дати уявлення про побут людей, які населяли цей не дуже добре вивчений регіон. Різниться й архітектура склепів. Деякі мають склепінчастий вхід із глиняними стінами, інші ж просто видовбані в гірській породі.

Археологи зазначають, що від 30% до 40% похованих були молодими людьми і навіть новонародженими. Серед непогано збережених мумій є жінка з дитиною, яка померла на другому році життя. Обидва тіла ще перебувають у кам'яному саркофазі, дослідники готуються їх ретельно вивчити, щоб з'ясувати обставини смерті.

Також вдалося знайти в гробницях залишки розмальованих ящиків, глиняні та кам'яні фігурки, частини дерев'яних саркофагів і навіть столи для жертвоприношень. Предметів досить багато, щоб учені могли зробити висновок, що в цьому районі, ймовірно, ховалися люди із середнім достатком. Археологи вважають, що можуть знайти в околицях й інші гробниці.

Італійські фахівці, які беруть участь у розкопах, аналізують останки для вивчення причин смерті. Уже знайшли ознаки інфекційних захворювань, порушень скелета, навіть сліди ампутації. У деяких мумій є ознаки респіраторних захворювань, туберкульозу, остеопорозу.

Дослідники вважають, що цей некрополь може багато чого розповісти про минуле регіону і побут під час грецького і римського періоду в Єгипті.

2024-06-26 10:30:32