Учені: внутрішнє ядро Землі стало обертатися повільніше

Мабуть, хтось вирішив зупинити Землю і зійти.

Щільне внутрішнє ядро Землі, що складається здебільшого із заліза і нікелю, може обертатися швидше або повільніше за іншу частину планети. Теоретично така можливість розглядалася, оскільки воно оточене рідким зовнішнім ядром і мантією, тобто Земля не є цілісною жорсткою конструкцією. При цьому параметри обертання всіх її шарів великою мірою збігаються.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Учені: внутрішнє ядро Землі стало обертатися повільніше

Нещодавнє дослідження, проведене групою вчених на чолі з представниками Університету Південної Каліфорнії, показало, що внутрішнє ядро стало відставати в обертанні від інших частин планети. Вивчати розташоване на глибині близько 4800 кілометрів внутрішнє ядро не так-то просто. Для цього досліджуються сейсмічні хвилі, викликані землетрусами. Чутливі прилади можуть відстежувати їх на великій відстані, а залежно від середовища, через яке хвилі поширюються, вони змінюють свої характеристики, по-різному заломлюючись, відбиваючись і сповільнюючись.

Ідея у вивченні параметрів обертання внутрішнього ядра полягала в тому, щоб зібрати великий набір даних з одних і тих самих місць, де відбуваються повторювані землетруси. Так вдасться добре зрозуміти структуру нутрощів Землі та їх зміщення з часом. Автори роботи взялися дослідити профіль 121 землетрусу. Усі вони сталися в період з 1991 до 2023 року в районі Південних Сандвічевих островів, а сигнал від них фіксували станції в Північній Америці.

Аналіз спостережуваних сейсмічних хвиль і їхніх характеристик дав змогу дійти висновку, що в період із 2003 до 2008 року внутрішнє ядро оберталося трохи швидше, ніж мантія і земна кора. А потім відбулося його уповільнення. Воно стало відставати в обертанні від кори. Розбіжність становить лише частки градуса на рік. Але навіть така мізерна зміна вимагає докладання величезної сили.

Автори дослідження припускають, що якісь процеси в рідкому зовнішньому ядрі, що спричинили гравітаційні збурення, призвели до уповільнення внутрішнього ядра. Частину цього уповільнення буде передано і поверхні Землі. Технічно це призведе до збільшення тривалості днів. Але це буде дуже складно помітити, тому що величина становитиме до тисячної частки секунди на добу. Крім того, не виключено, що внутрішнє ядро знову прискориться.

Точні прогнози щодо його поведінки давати складно, бо не до кінця зрозуміла взаємодія внутрішніх структур Землі. Непросто і прогнозувати наслідки зміни швидкості обертання ядра планети. Хоча апокаліпсису чекати не варто. Автори роботи вважають, що з цією мінливою швидкістю можна пов'язати переміщення полюсів магнітного поля Землі, які, як відомо, з часом мігрують.

2024-06-14 10:30:29