Загадкові світлові стовпи над морем налякали жителів Японії

Інтригуюче небесне явище, як виявилося, створено руками людини. Нехай і мимоволі.

Соціальні мережі облетіли фотографії, зроблені жителями низки прибережних міст Японії. Вони помітили в нічному небі кілька світлових стовпів. Їх нарахували від восьми до дев'яти. Деякі встигли злякатися і сприйняти це за ознаку інопланетного вторгнення, що почалося. Науково-фантастичні серіали явно дають про себе знати.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Загадкові світлові стовпи над морем налякали жителів Японії

Однак рибалкам це небесне явище досить добре відоме. В Японії у нього навіть є власна назва - Isaribi Kochu. Це буквально перекладається як "стовпи, що приваблюють рибу". Вони утворюються над риболовецькими човнами, які виходять у море для лову кальмарів.

Щоб привабити улов, рибалки використовують спеціальні ліхтарі. У звичайних умовах вони жодних ефектів в атмосфері не викликають. Однак коли нічні температури повітря падають до певного значення, утворюються найдрібніші кристали льоду. Вони відбивають світло ліхтарів з рибальських човнів. Самі човни при цьому не видно з великої відстані, а світлові стовпи, що утворюються, можна побачити з пристойної дистанції. Тому в непосвячених вони можуть викликати здивування і навіть страх.

Зазначимо, що це далеко не перший випадок, коли діяльність людини спричиняє незвичайні атмосферні явища, що породжують бурхливі обговорення в соціальних мережах.

2024-05-22 10:30:23