Як у "Дюні": YouTube-блогери зібрали конденс-костюм для збору рідини з організму

Конструкція вийшла не настільки витонченою, але частково свої функції виконує.

Одним із найбільш вражаючих пристроїв, що використовуються у всесвіті "Дюни", є конденс-костюм або дистикомб. Це одяг корінних жителів пустельної планети Арракіс, для яких вода є священною. Костюм призначений для того, щоб мінімізувати втрати рідини організмом.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Як у "Дюні": YouTube-блогери зібрали конденс-костюм для збору рідини з організму

В описі конденс-костюма від автора "Дюни" Френка Герберта йдеться про те, що він дає змогу втрачати не більше, ніж наперсток вологи за день. Автор досить докладно описує екіпірування мешканців Арракіса фріменів, яке потім було перенесено на екран Дені Вільньовим у недавніх фільмах.

Блогери з YouTube-каналу Hacksmith Industries спеціалізуються на тому, що намагаються в реальному житті створити речі, побачені в кіно. У них є досвід складання щита Капітана Америки, плазмового світлового меча та інших знаменитих кіношних атрибутів. Тепер черга дійшла і до конденс-костюма з "Дюни".

Із самого початку їхній проект мав застереження. Оригінальні дистикомби здатні переробляти абсолютно всю рідину, що виділяється організмом людини. Але блогери вирішили, що не намагатимуться створювати пристрій зі збору води з сечі та калу, а зосередяться на поті та вологості, що видихається.

Стартувала робота зі створення водонепроникного костюма-оболонки. Ззаду було встановлено теплообмінник, що працює від акумулятора. Внутрішня сторона костюма охолоджується, сприяючи конденсації вологи. Потім рідина стікає в спеціальний резервуар.

Він з'єднується через трубку з фільтром із маскою, яка дає змогу вдихати повітря зовні, а видихати його в систему костюма, де воно конденсується і повертається в той самий резервуар. Вбудований чотириступеневий фільтр очищає воду, і вона стає придатною для пиття. Потім усю цю систему поміщали в більш звичний за зовнішнім виглядом костюм, який виявилося не так просто вдягнути.

Блогери провели випробування, зокрема в сауні. Досліди показали, що саморобний конденс-костюм дає змогу збирати воду для пиття. Однак ефективність системи залишає бажати кращого. Досить багато рідини залишалося всередині костюма, стікаючи вниз і не потрапляючи в резервуар. Тож про втрату "наперстка вологи" за день не йдеться.

Однак якщо систему доопрацювати, то вона цілком може бути придатною для використання. Наприклад, на Міжнародній космічній станції до 98% усієї води, яку використовують астронавти, є переробленою. Звісно, масштабувати систему в межах одного костюма складно, але коли людство відправлятиме на Місяць і на Марс колоністів, воду справді доведеться економити й вигадувати подібні схеми її заощадження.

2024-05-21 10:30:27