Вчені з'ясували, що вино з чорниці дає змогу максимально розкрити користь цієї ягоди

Підійде як солодке, так і сухе. Головне, щоб воно витримувалося в прохолодних умовах.

Чорниця вважається однією з найбільш корисних ягід. Вона багата на мікроелементи, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Способів збереження та використання її в приготуванні їжі досить багато. Але не всі вони дають змогу зберегти максимум позитивних властивостей ягоди. Вчені з Іспанії вирішили перевірити, наскільки корисним може бути вино з чорниці.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Вчені з

Для початку дослідники зробили з ягід, змішаних із цукром, 8 літрів соку. Туди додали трохи дріжджів. Сік попередньо перевірили на вміст у ньому антиоксидантних сполук, найвідомішою з яких є вітамін С. Потім сік розлили по восьми колбах, розділених на дві групи.

У чотирьох колбах вино готувалося за температури 17 градусів за Цельсієм, в іншій групі - за 21 градуса. У кожній групі вміст двох колб бродив лише частково, в результаті чого виходило солодке вино. Ще у двох колбах ферментація завершувалася повністю, і виходило сухе вино.

Потім у кожному зразку проаналізували вміст антиоксидантів та їхню активність. Потім ці показники порівнювали. Результати показали, що чорничному вину вдавалося зберегти всі корисні властивості ягід незалежно від способу приготування. Причому антиоксидантна активність виявилася вищою, ніж у чорничного соку.

Утім, концентрація різних видів антиоксидантних сполук різнилася. Наприклад, триваліший час ферментації призвів до зниження концентрації антоціанів, флавонолів і танінів. Температура теж має значення. У вині, витриманому в тепліших умовах, виявилося вдвічі менше вітаміну С.

Дослідники дійшли висновку, що чорничне вино максимально зберігає корисні властивості ягід, проте температура і час ферментації суттєво впливають на концентрацію конкретних речовин.

2024-05-20 10:30:28