Список 100 російських каналів в Telegram, які видають себе за українські

Міноборони, СБУ, МВС підтвердили цей список у спільній заяві з іншими держорганами.


Війна росії проти України ведеться на всіх можливих фронтах, в тому числі на інформаційному та цифровому. Всі чули про так звані ІПСО - інформаційно-психологічні операції нашого ворога. Це все робиться, щоб збурити суспільство зсередини, щоб почалась війна внутрішня, а до зовнішньої було прикуто меньше уваги.


РФ координує роботу низки "українських" телеграм-каналів, щоб посіяти корисну їм ідею в нашому суспільстві. Про це розповів Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.


Це такі канали, як "Анатолий Шарий", "Сплетница", "Главное в Херсоне", "ХтоШо", "Партия Шария", "Одесский фраер" і багато інших. Загалом їх список продовжує доповнюватись. Також у оголошенні говориться про те, що деякі з цих каналів купують рекламу в українських пабліках.


СБУ попереджає: "Звертаємо увагу власників і редакторів усіх українських видань, що підтримка таких ресурсів є пособництвом ворогові і буде переслідуватися відповідно до законодавства."


Для більшості українців наразі головним джерелом інформації є офіційні сторінки державних органів, різноманітних каналів, суспільних діячів і волонтерів в месенджерах, в тому числі в Telegram. Тому варто довіряти тільки офіційним чи точно перевіреним каналам.


Наразі корисними є також VPN-сервіси, особливо для жителів тимчасово окупованих територій. Держспецзв'язк рекомендує захистити себе таким чином.

2022-11-19 12:37:45