Зонд ESA сфотографував на Марсі гігантських "павуків"

Вони мають природне походження, але марсіанських мух не ловлять.

Європейське космічне агентство (ESA) опублікувало фотографії незвичайних об'єктів, знятих камерою зонда Trace Gas Orbiter, який працює на орбіті Марса. Ці утворення були помічені в південній полярній області Червоної планети. З висоти вони нагадують гігантських павуків. Але нічого спільного з членистоногими не мають.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Зонд ESA сфотографував на Марсі гігантських "павуків"

Такі формування виникають, коли зима змінюється весною в приполярних регіонах. Промерзлі шари вуглекислого газу, що перемішалися з пилом, нагріваються сонячним світлом нерівномірно. Коли розташовані під льодом поклади перетворюються на газ, він вибуховим чином виривається назовні, піднімаючи високий стовп темного піску. Коли він осідає на поверхню, виникають характерні візерунки, які і спостерігаються з орбіти.

Причому вони можуть бути досить великими: від 45 метрів до 1 кілометра. Такий газовий струмінь може ламати лід товщиною до 1 метра. Не дивно, що утворені структури видно навіть з орбіти Марса. При цьому поступово вони вкриваються новими шарами більш звичного червонуватого пилу і стають менш помітними.

2024-04-26 10:30:26