Міць двигунів і політ догори дриґом: NASA обрало найкращі знімки року

У кадр потрапили й історичні моменти, і миті, що зачаровують.

NASA підбило підсумок шостого щорічного конкурсу "Фотограф року" (Photographer of the Year). Він проводиться серед штатних фотографів аерокосмічного агентства. У ньому беруть участь знімки, що відображають роботу співробітників NASA, які не перебувають у космосі.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Міць двигунів і політ догори дриґом: NASA обрало найкращі знімки року

Загалом відібрали 12 знімків, розділивши їх на чотири категорії: "Документальне", "Місця", "Люди" та "Портрет". У кожній категорії визначили по три призові місця.

Одним із найбільш вражаючих кадрів став знімок, зроблений із кабіни випробувального літака T-34C. Під час виконання фігури вищого пілотажу керівник групи фотографів Льотного дослідницького центру імені Армстронга Джим Росс зміг сфотографувати пілота Нільса Ларсона, а також землю і небо в положенні догори ногами. Фото перемогло в номінації "Люди".

У категорії "Документальне" перемогу здобув Кенні Аллен. Він сфотографував відпрацювання евакуаційних заходів після приводнення капсули корабля Orion, який відправить людей до Місяця в рамках програми Artemis.

Друге місце в цій же категорії посів Білл Інгаллс. Він працював на космодромі Байконур і сфотографував потужні струмені полум'я, що викидаються двигунами ракети "Союз", яка відправляла пілотований корабель до МКС.

Замкнув трійку в розділі "Документальне" кадр Майкла Демокера зі складального комплексу Мішуд у Новому Орлеані. Фотограф зафіксував підготовку до встановлення двигуна RS-25. Ним був знятий перший із чотирьох таких двигунів, які розміщуються на ракеті SLS. Вона відправить пілотовану місію Artemis до Місяця.

У номінації "Місця" переможцем став Роберт Марковіц, який зняв вхід у гігантську термовакуумну камеру в Космічному центрі імені Джонсона в Г'юстоні. У цій камері проходять випробування великі космічні апарати.

Зазначимо, що найкращі знімки космічних об'єктів зазвичай нагороджуються в окремих конкурсах.

2024-04-22 10:30:30