"Вкалывают роботы...". Експерти назвали 10 професій, де людей замінять нейромережі

Подивіться, чи не перебуває під загрозою ваше робоче місце.

Бурхливий розвиток нейромереж на кшталт ChatGPT неминуче вплине на структуру зайнятості. У цьому впевнені експерти в галузі роботи з персоналом та інформаційних технологій. Штучний інтелект уже застосовується деякими великими компаніями.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
"Вкалывают роботы...". Експерти назвали 10 професій, де людей замінять нейромережі

Зокрема, Amazon залишилася задоволена роботою ChatGPT під час відповідей на запитання клієнтів. Компанія також використовувала нейромережу для створення навчальних матеріалів і в опрацюванні корпоративної стратегії. А IBM і британський телекомунікаційний гігант BT Group скорочували минулого року частину робочих місць, посилаючись на використання послуг ШІ.

Дослідження Goldman Sachs показало, що інструменти генеративного штучного інтелекту можуть торкнутися 300 мільйонів працівників по всьому світу. І це призведе до серйозних зрушень у структурі робочих місць. Аналіз консалтингової компанії McKinsey показує, що тільки в США до 2030 року майже 12 мільйонам людей доведеться змінити роботу, зокрема через впровадження нейромереж.

Видання Business Insider провело своє дослідження за участю експертів із різних галузей економіки. Так було складено десятку професій, володарів яких, найімовірніше, найближчими роками зможе замінити штучний інтелект.

Під ударом можуть опинитися IT-фахівці (верстальники, програмісти, аналітики даних), працівники ЗМІ (рекламники, журналісти), юристи, аналітики в маркетингу, вчителі, фінансові консультанти, трейдери, графічні дизайнери, бухгалтери, фахівці служби підтримки.

Експерти зазначають, що перевагою нейромереж перед людьми в цих професіях є здатність перших швидко працювати з великими масивами текстів і чисел, навчатися і генерувати контент на основі конкретних запитів. При цьому підкреслюється, що зовсім без нагляду фахівців ШІ не залишиться, але з умовним проектом, у якому було задіяно десять програмістів, впораються вже двоє або троє, а фінансові та юридичні фірми зможуть відмовитися від безлічі молодших посад асистентів.

2024-03-07 11:31:06