Китай побудував величезну наземну станцію для імітації космосу

Ще один великий крок Піднебесної на шляху до панування в космічній сфері.

У Китаї завершилися випробування Інфраструктури моделювання та дослідження космічного середовища (SESRI). Це найбільша у світі платформа, яка імітує позаземний простір.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Китай побудував величезну наземну станцію для імітації космосу

Багатокомпонентний об'єкт займає площу, еквівалентну 50 футбольним полям, і може моделювати широкий спектр умов, щоб допомогти вченим зрозуміти їхній вплив на продуктивність космічних кораблів і здоров'я астронавтів.

За словами Лі, основне завдання об'єкта полягає в забезпеченні безпечної експлуатації різних апаратів і довгострокової присутності людини в космосі. Мета Китаю - стати однією з головних космічних держав до 2030 року й абсолютним лідером у галузі до 2045 року.

Платформи-симулятори на кшталт SESRI, які також називають наземними космічними станціями, пропонують економічно ефективний спосіб проведення експериментів із різноманітними апаратами без необхідності витрачатися на їхній реальний запуск. Останнє коштує дуже дорого.

Китайський об'єкт розташований у Харбінському науково-технологічному інноваційному парку на північному сході країни. Він дає змогу дослідникам встановлювати конкретні параметри залежно від їхніх наукових та інженерних потреб, а також проводити безпечніші та зручніші повторні експерименти.

SESRI складається з чотирьох лабораторій - для вивчення космічної плазми, магнітного середовища, розведення тварин та імітації відкритого космосу. У кожній із них є кілька симуляторів, які відтворюють різні умови, включно з мікрогравітацією, сонячною радіацією та екстремально низькими температурами.

Лі зазначив, що дослідницька станція відкрита для вчених з усього світу, і цією пропозицією вже багато хто скористався - 110 університетів та інститутів із понад 30 країн підписали угоди про використання платформи.

2024-03-02 11:30:42